Projecte VALORAFOOD: revalorització d’excedents

Persona Comunicació,

Iniciem el projecte Valorafood, un grup operatiu coordinat pel Clúster Foodservice que continua la feina feta per part del projecte Llotja de Futurs, de la convocatòria del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Els participants del grup operatiu són IRTA, RADI S.L, SERHS FOOD, GUSTOS MERITEM i PEIXOS PUIGNAU.

El projecte VALORAFOOD tindrà com a focus conèixer el sector pesquer i industrials de la transformació pesquera, mitjançant reunions, visites, focus grups, tallers immersius, etc. per identificar els excedents reals que tenen les empreses transformadores de peix, i dissenyar les pautes per revaloritzar els excedents en forma de nous productes prèviament acordats. Extrapolable a la resta de subsectors (agricultura i ramaderia). Abans però d’endinsar-nos en un projecte pilot per poder desenvolupar productes innovadors i amb un alt valor nutricional, cal posar esmena a varis reptes que actualment desconeixem. Aquests reptes són:

  1. Quantificació dels excedents de les espècies a valoritzar.
  2. Quantificació dels volums, regularitat, especialització de les diferents espècies a revaloritzar
  3. Disseny productiu (formula, processat, emmagatzematge, etc) dels diferents productes valoritzar en funció de les espècies seleccionades.
  4. Característiques del producte que hauria de tenir per ser utilitzat per la tecnologia Pulse Combustion Dryer o altres tecnologies.
  5. Viabilitat tècnica i econòmica dels productes dissenyats.

Alguns exemples de productes valoritzats que el consorci té com a exemples que es poden crear i que altres països estan fent són: el carpaccio fresc de gambes, hamburgueses de peix, embotits de peix, salses, pols de cranc blau, productes secs per sopes instantànies, reconstituits gelificats a partir de peixos i mariscs petits per a paelles, pastes, patés, etc.

També es farà una una versió de casos d’èxit com els palets de surimi de Krissia o la Gula del Norte. En el marc d’aquest grup operatiu veiem una oportunitat per crear un HUB de coneixement i transformació d’excedents amb subproductes per altres consorcis i ajudar a la sostenibilitat de certs col·lectius de baixa productivitat.

La innovació és la base d’aquest projecte, que busca promoure el sector amb productes útils, amb baix nivell d’emissions i que garanteixi un desenvolupament sostenible de la costa, així com l’augment de la competitivitat i la diversificació del sector.

Els nous productes que creem estan destinats no només a la restauració comercial sinó posarem émfasi en la restauració social (escoles, hospitals, residències, etc.). En aquest sector podem crear productes revaloritzats que puguin destinar-se a l’alimentació escolar seguint la normativa sobre aliments escolars de la Generalitat de Catalunya. També, hi haurà una millora de valor nutricional per fer preparats (texturitzats) per malalts de disfàgia i altres malalties relacionades.

En cas que vulgueu tenir accés a tots els detalls de les conclusions del projecte Llotja de Futurs, ho trobareu aquí. 


“Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01  de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya  2014-2020”




Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
QUÈ POTS LLEGIR A CONTINUACIÓ
Modificar cookies