
Aquesta jornada, la qual s’emmarca en la política de clústers de la Generalitat de Catalunya amb col·laboració de l’IESE Business School i ACCIÓ, té com a objectiu difondre 3 casos d’entitats de diferents sectors que han sabut transformar-se per seguir sent competitives en un marc global tan canviant com l’actual.
En aquesta edició s’han presentat les experiències de les empreses Circontrol (membre del Clúster d’Energia Eficient), Frit Ravich (Clúster Foodservice) i Relats (Clúster de la Indústria d’Automoció).
Durant la inauguració de la VI Jornada de Canvi Estratègic en clústers, Judith Viader anima a les empreses a formar part d’algun dels 28 clústers existents actualment, en funció de cada sector i ressalta els avantatges de formar-ne part.
Totes les companyies han d’aforntar el canvi estratègic perque de grans canvis es presenten grans oportunitas. Les tres empreses que han participat a la jornada són importants per la seva capacitat d’innovar i internacionalitzar-se, però també per la seva capacitat de treball en xarxa i en model de clústers. Cada vegada són més les empreses que formen part de la xarxa de clústers. La importancia de interconnectar cada cop més els clústers a nivell internacional, agumentar la presència d’empreses membres i una bona governança i estratègia de clústers, és molt important.
El professor Nueno d’IESE Business School, ha obert la jornada parlant parlat sobre els reptes de transformació de la mitjana empresa, prenent com a referents, les empreses que s’han presentat més endavant.
Els casos de les tres empreses catalanes que s’han presentat, seran estudiats per alumnes de l’IESE Business School de tot el món. De fet, enguany s’ha celebrat la sisena edició d’aquesta jornada, i fins al moment prop de 2.500 alumnes d’aquesta escola de negocis han estudiat els 18 exemples d’èxit empresarial que s’han donat a conèixer en aquestes sessions per aprendre dels reptes als quals s’han enfrontat i les oportunitats que han trobat a través de la participació en un clúster.
La política de clústers a Catalunya
Catalunya compta amb més de 25 anys d’experiència en el desenvolupament de clústers, a través del programa Catalonia Clusters. Aquesta iniciativa està impulsada per la Generalitat a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, amb l’objectiu de promoure l’agrupació d’empreses i entitats d’un mateix sector per impulsar la seva competitivitat, compartir recursos, generar sinergies i projectar-se internacionalment. Actualment, els 28 clústers catalans del programa agrupen 2.200 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i més de 300.000 treballadors.