
El passat dijous 21 de març va tenir lloc la jornada de sostenibilitat impulsada pel Clúster Foodservice i amb la participació d’altres empreses com: Barry Callebaut, Areas i Duni. A part també, vam comptar amb el suport d’ecoembes, ecovidrio i l’Agència de Residus de Catalunya.
La jornada va ser una trobada entre empreses del sector per tal d’integrar la sostenibilitat a l’activitat empresarial de manera eficient i rendible.
L’espai La Paisana de Casa Gracia va acollir per aquesta trobada empreses associades al clúster i altres del sector com: COCA-COLA, AECOC, FONT VELLA, EVIAN, MAHOU, AENA, HAMER, SAN MIGUEL I MENSHEN.
Seguint el programa, va liderar el torn de ponències l’empresa associada Barry Callebaut explicant el seu model de sostenibilitat integral i com la indústria de la xocolata s’enfronta a seriosos problemes que posen en risc el seu subministrament. Maria José Cristòfol- Sales & Marketing Director i Ruvarashe Chinyemba- Sustainability Brand Development Manager afirmen que la norma de fer la xocolata sostenible requereix un moviment que involucri a tota la indústria, cal conscienciar-los.
Seguidament, Fèlix Gómex- Director Concepts & Standards d’Espanya i Portugal a Areas, ens va explicar la seva estratègia de sostenibilitat basada en un model circular amb dos reptes permanents: reduir la petjada de carboni i respectar els principis ètics. També, va aprofitar per introduir el projecte que han impulsat juntament amb el Clúster Foodservice, Circular Journey, per tal de reduir el consum de plàstic en els seus establiments. Aquest projecte, pretén desenvolupar maneres de treballar més netes i amb un esperit totalment sostenible. L’objectiu principal d’aquest projecte és millorar els efectes negatius que generen els envasos en l’àmbit de la restauració.
Continuant amb la mateixa temàtica, Núria Martinez de l’empresa DUNI ens va acompanyar explicant el seu cas d’èxit i va introduir el tema de les etiquetes o certificats de producte. Si un envàs alimentari està etiquetat 100% compostable, reciclable o biodegradable però no té un certificat que ho aprovi, és perquè té alguna part del seu producte que no ho és i hauria d’estar especificat. L’objectiu principal de la companyia és ajudar al client a tenir una imatge més sostenible i reduir any rere any la petjada de carboni.
L’Agència de Residus de Catalunya, va introduir propostes de sostenibilitat i diferents plantejaments de models sostenibles. Partint de la base que el més important actualment és la prevenció dels residus i en el cas que es generin, que almenys es puguin reutilitzar o reciclar. S’ha d’intentar lluitar per canviar la concepció en que el preu sigui una barrera pel client. S’ha de treballar conjuntament per construir un futur millor i poder contribuir així, a millorar el medi ambient.
En aquesta temàtica Ecoembes ens va donar també suport, explicant els reptes del futur dels envasos en el marc de l’economia circular. El principal objectiu és aportar valor a les empreses per tal que aquestes evolucionin cap a sistemes de recollida més eficients i també clarifiquen que aposten per l’automatització de les plantes i la millora de l’efectivitat. Es pretén fixar objectius de reciclatge i recollida més exigents, ressaltant la importància de la reutilització d’envasos.
D’altre banda, Ecovidrio va voler conscienciar de la importància del reciclatge del vidre al sector hosteleria exposant el seu compromís amb la indústria envasadora.
Ecovidrio té com objectiu garantir que tot el vidre que s’agrupa en els contenidors verds es recicla al 100%, conscienciar a les empreses adherides de la importància de desenvolupar productes envasats més sostenibles i per últim sensibilitzar a la ciutadania del sector hosteleria sobre la importància de reciclar vidre.
Abans d’acabar la jornada, vam organitzar un debat “face to face” amb tots els assistents on es pretenia trobar les solucions als reptes plantejats, mitjançant acords entre les empreses participants.