
Després de l’èxit de la passada edició de la I Jornada de Sostenibilitat celebrada el passat 21 de març, aquest dimecres 17 de juliol, a la sala d’actes de l’edifici ACCIÓ, el Clúster FoodService juntament amb el Packaging Clúster, vam organitzar la II edició d’aquest certament. Aquest cop, la temàtica de la jornada va tractar sobre les diferents problemàtiques i reptes plantejats en l’ús del plàstic en el sector del Foodservice. Els assistents van poder gaudir de ponències i formacions impartides per empreses com Inèdit, Areas i Lubrizol. Tanmateix, aquesta edició també va comptar amb l’assistència d’Ecoembes i l’Agència de Residus de Catalunya.
La problemàtica del plàstic dins del foodservice va despertar molt interès, i moltes empreses i institucions van voler assistir-hi. A l’esdeveniment van participar empreses associades al clúster i altres del sector com: Cocacola, Duni, Aecoc, Gallina Blanca, La Fageda, Frit Ravich, Tupinamba, Uve, Caffe D’autore, Idilia Foods, Ilda Town Beer, Cuinajusta, Retail Tech, Eat Out, Campos Estela, Promerca, i entitats com l’Eurecat, l’IRTA i Foment i Treball.
La jornada es va iniciar amb un conjunt de tres ponències, dins del marc de la sostenibilitat i materials. En Jordi Oliver (PhD), director executiu i soci fundador d’Inèdit, va encetar la jornada amb una formació on va desgranar els diferents articles de la nova normativa europea dels plàstics d’un sol ús que recentment ha entrat en vigor (Directiva (UE) 2019/904). Seguidament, Manuela Santoyo, Senior eco-innovation strategist d’Inèdit, va explicar diferents alternatives actuals al plàstic i va aprofitar l’ocasió per introduir la necessitat d’exercir una visió més integradora en les totes fases on actua el plàstic a l’hora d’atacar la problemàtica. Continuant amb la mateixa temàtica, Mariana Filipe, eco-innovation strategist d’Inèdit, va exemplificar el cicle de ponències amb una sèrie d’exemples on es donaven a conèixer diferents productes i es comparaven el seu grau de sostenibilitat.
Seguidament, l’empresa Areas juntament amb Inèdit, van aprofitar l’ocasió per presentar conjuntament les conclusions i aprenentatges obtinguts pel projecte Circular Journey, –projecte impulsat juntament amb el Clúster Foodservice-, el qual tenia l’objectiu de reduir el consum de plàstic en els seus establiments. Mariana Filipe i Marta Àlvarez, Responsable de qualitat d’Areas, van explicar que el projecte va evidenciar tres punts clau: (1) Una reducció en el consum de plàstic, (2) una disminució en la petjada de carboni i (3) la necessitat d’educar en la cultura del reciclatge. Tanmateix, durant la ponència es van descriure algunes de les accions realitzades que van resultar en la consecució d’aquests objectius, com ara l’ús de dispensador de palletes o la importància en la formació del personal.
Per concloure la jornada, Sergi Escuriet, tècnic gestor global especialitzat en Packaging de Lubrizol, va mostrar la realitat envers el packaging i el plàstic i quins nou reptes existeixen al mercat. Va introduir quines línies de treball i noves problemàtiques estan sorgint: com la de la presència del polietilè en gots de paper o l’ús de multicapa en la fabricació d’envasos flexibles. Des de la seva perspectiva industrial, va iniciar un debat entre tots els assistents on es pretenia trobar respostes i solucions als reptes que planteja el plàstic en el sector, on cadascú va poder prendre partit.
Gràcies a l’èxit i la bona acollida de les jornades de Sostenibilitat, el Clúster del Foodservice pretén institucionalitzar l’esdeveniment, fent-la tot un referent sectorial per les pròximes edicions.
Les presentacions estan disponibles pels associats al clúster i es poden consultar clicant AQUÍ.