Àpats socials per a persones en situació vulnerabilitat, que incorporen barquetes compostables. Una Iniciativa de reducció del malbaratament alimentari de D’ins, Escola d’Hosteleria de la Fundació Formació i Treball.
Aquesta iniciativa social és possible gràcies al suport de tota una xarxa de col·laboradors (personal, proveïdors, prescriptors i clients). Cada actor té la seva importància i rellevància en les diferents fases del procés amb l’objectiu final de crear llocs de treball, impulsar la sostenibilitat a través de la manipulació de les minves alimentàries i fomentar l’entrega social i alhora l´innovació mediambiental amb safates compostables.
Hem incorporat un mecanisme en la elaboració d’àpats diaris equilibrats, adequats i de qualitat a les famílies que es troben en una situació de vulnerabilitat. Una aposta que va més enllà del producte sec com llegums, hidrats i làctics que és com es composen normalment les entregues socials d’aliments. L’objectiu és anar un pas endavant i garantir a les famílies d’aliments frescos, sobretot carn, peix, fruita i verdura ja que són aliments essencials per a una bona salut. A més a més, sovint acompanyem aquestes entregues amb diferents tallers per a les persones beneficiàries, una forma de treballar i fer conèixer la manera de treure el màxim profit als aliments mitjançant receptes fàcils d’elaborar i riques en proteïnes.
Gràcies a les activitats i entregues dirigides cap als col·lectius vulnerables, aconseguim promoure un impacte social positiu a través del reaprofitament alimentari.
Els indicadors que ens mesuren l’impacte social d’aquestes entregues són els següents:
En primer lloc, els indicadors que tenen a veure amb el volum i tipus d’entrega que es duu a terme a través de la nostra escola d’hosteleria: per una banda, els menús lliurats a col·lectius vulnerables a través dels diferents menjadors socials col·laboradors i les beques menjador als alumnes de l’escola i, per altre banda, el número total de lots entregats a les diferents entitats perquè ho distribueixin entre les seves persones usuàries.
En segon lloc, els indicadors que mesuren el total de beneficiaris i beneficiàries de les entregues: en primer lloc, hi ha el total d’entitats col·laboradores gràcies a les quals, fem possibles les entregues socials a diferents punts del territori i, en segon lloc, gràcies a les entitats col·laboradores, es pot mesurar el total de famílies beneficiàries de les entregues.
ENTREGUES ALIMENTÀRIES:
70.636 menús lliurats. Que han permès la recuperació de 231 tones alimentàries.
Durant període d’estat d’alarma pel COVID-19:
S’ha incrementat en un 215% el nombre d’àpats servits a setmanalment.
S’ha instaurat un nou servei de lliurament de lots d’aliments que ha arribat a 571 llars de gent gran i de famílies en vulnerabilitat.
Actualment més de 30 centres repartits per l’àrea metropolitana de Barcelona participen activament en aquesta cadena de valor. Entre els nostres col·laboradors comptem amb importants cadenes com ara Mercadona, Aldi, Caprabo, Veritas, La Sirena, Europastry, Cafès Novell, i altres.
Aquests es defineixen com actors imprescindibles per fer possible la recuperació dels aliments i garantir l’entrada de productes per ser recuperats i posteriorment destinats a l’entrega social.
Pel que fa aquests agents, des de 2018 participem activament en la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada dins l’acord ciutadà per una Barcelona Inclusiva i, des de 2014 formem part de Barcelona +Sostenible. Aquestes iniciatives promouen la conscienciació i sensibilització en la lluita contra el malbaratament alimentari.
Durant aquest període de COVID han fet ressò del nostre àmbit d´acció. Article La Vanguardia
Adéu Plàstics un projecte amb el suport de l´Agència de Residus de Catalunya i recolzat per el Clúster FoodService.
El projecte Adéu Plàstics ha tingut i té la voluntat d’incorporar aspectes innovadors en la distribució d’aliments, tant en els serveis de càtering com en l’entrega social d’aquests, en col·laboració amb menjadors socials que gestiona el nostre restaurant, escola d’hostaleria “D’ins”. Com a aspectes innovadors i de reforma hem incorporat safates, on es serveixen els aliments, totalment compostables. Aquests àpats és serveixen amb aquestes safates compostables amb un film per protecció , també compostable. El projecte Adéu Plàstics, al incorporar el film laminat compostable i les barquetes també compostables, es situa de ple a l’inici de la piràmide de prevenció de residus, ja que substitueix el film i les barquetes plàstiques al començament del procés, podent evitar i prevenint des de bon inici la utilització d’uns materials plàstics. Aquest projecte compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.
També volem destacar el valor social del projecte realitzat. Com a empresa d’inserció, donem oportunitats formatives i de treball a persones en risc d’exclusió en els diferents serveis que ofereix el restaurant. En concret, persones en risc d’exclusió han participat en el procés d’envasat compostable per la posterior entrega.
Adéu plàstics és un projecte que s’han pogut treballar i aprofundir un seguit d’objectius de desenvolupament sostenible (ODS):
- Fam zero, ja que s’ha entregat un total de 70.636 àpats a persones vulnerables.
- Producció i consum responsable. En tot moment s’ha garantit la utilització de recursos que no fossin perjudicials per el planeta, com son les barquetes i film compostable.
Formació i Treball té la voluntat de seguir per aqueta línia de treball d’ajuda a les persones i del planeta, recordant que el millor residu és el que no es genera!