
Els clústers alimentaris catalans presenten un estudi sobre el Consumidor digital en el sectord’alimentació i begudes.
Els clústers alimentariscatalans, Food and Nutrition, Foodservice, Gourmet, Innovi i Packaging han realitzat un estudijuntament amb l’empresa IPSOS, líder en investigació demercats, sobre el consumidor digital i l’e-commerce en el sector alimentació i begudes.
Aquest estudi s’ha presentat el 25 d’octubre a la Sala Cibernàrium de l’Edifici MEDIATIC. La jornada ha comptattambé amb una ponència de Xavier Ramón, Director de Marketing i JuliánSánchez, E-Business Manager de Caprabo.
La jornada de presentació ha reunit una seixantena d’empreses pertanyents al sector alimentació i begudes, la majoria membres dels clústers organitzadors.
L’estudi s’ha realitzat en tres fases, una primera de Desk Research, on s’ha fet l’anàlisi de les principals tendències que estan impactant en el sector,una segona fase d’anàlisi quantitatiu, amb una mostra de 800 persones enquestades, i una fase d’anàlisi qualitativa, que té per objectiu entendre i explorar en profunditat, amb una comunitat online de 20 persones i entrevistes a experts del sector.
De l’estudi s’extreu quela compra online dels productes d’alimentació i begudes és encara baixa, pel que hi ha importants oportunitats de creixement en aquest sector.
D’entre els productes gourmet, les conserves, vi, cervesa artesana i oli serien els de major potencial de compra online.
En quant als vins i caves, aquests tenen una baixa incidència de compra online, però una major quantitat d’unitats per compra a internet versus la compra a la botiga física.
En el sector de nutrició i salut, la compra d’aliments saludables online és baixa,mentre és una mica major la compra de suplements alimentaris en web/app o plataformes.
Pel que fa al Foodservice, hi ha una elevada freqüència de consum fora de la llar, però hi ha un recorregut per davant en relació a l’ús de l’online com a canal de reserva, mitjà que està més estès en comandes de menjar a domicili/take away.
Pel que fa al Packaging, transversal a totes les categories, es demostra clau per les estratègies de fidelització dels clients online, destaquen els aspectes pràctics i funcionals del packaging i l’aspecte mediambiental.
Finalment, l’estudi haanalitzat els punts febles de compra online versusl’offline i les principals barreres. Els punts febles són principalment el no tenir contacte directe amb el producte, la falta de costum,la necessitat de disponibilitat immediata, la facilitat de devolució,recomanació, la proximitat…
Les principals barreres cap a la compra online són la preferència per veure el producte i per mirar les ofertes a la botiga, despeses d’enviament, preocupació perquè la qualitat i conservació no sigui l’adequada.
L’estudi complet està disponible de forma gratuïta, a la intranet, pels associats dels clústers que han promogut l’estudi. Pels no socis, l’estudi té un cost de 750€ on inclou; Desk Research (329 pàg), Fase 2 Quantitatiu (39 pàg), Fase 3 Qualitatiu (93 pàg)
Estudi realitzat amb la col·laboració d’ACCIÓ