
Fira Alimentaria 2018
En el context de la Fira Alimentària, cinc clústers alimentaris del Programa Catalunya Clústers (Food N’Nutrition, Foodservice, Gourmet, vitivinícola i Packaging) van protagonitzar aquesta sessió, on l’empresa d’investigació de mercats IPSOS va explicar les seves primeres conclusions sobre l’estudi del consumidor digital en el sector d’alimentació i begudes.
El repte és saber quins són els hàbits de compra en línia de productes d’alimentació i begudes, per identificar oportunitats de creixement. Després de l’estudi quantitatiu en el qual hem comptat amb la participació de 800 entrevistes en línia a nivell nacional, observem que la compra en línia de productes d’alimentació i begudes és encara baixa. Els productes gourmet més consumits són el formatge i el pernil, però, són productes que actualment ens agrada comprar millor a botiga física, de manera que podríem dir que els productes més buscats online són: conserves, vi, cervesa i oli artesanal.
El consumidor, valora molt la flexibilitat de poder comprar en línia les 24 hores que no pas adaptar-se a l’horari de botigues físiques. En el cas del vi i el cava, el preu i la comoditat de rebre-ho a casa, fa que les webs de supermercats i webs especialitzades de vi siguin els llocs més utilitzats per a la compra d’aquest producte en concret. Veure el producte, poder consultar les ofertes a la botiga i la no necessidad immediata, són les principaes barreres de compra en línia del producte.
En nutrició i salut, queda reflectit que la compra d’aliments saludables i de suplements alimentaris és principalment en botigues físiques. No obstant això, la compra en línia d’aquests suplements, és més alta que la dels aliments.
I per que fa a un altre dels pilars importants, el Foodservice, observem que tant les reserves de restaurants i les comandes a domicili es realitzen majoritàriament per telèfon. Les comandes online són una mica superiors a les reserves online a restaurants.
L’anàlisi segueix insistint en l’adaptació per part de l’empresa al context actual i aquest canvi de digitalització global.