
Va ser presentada per ACCIÓ per cinquè any consecutiu
ACCIÓ amb la col·laboració de l’IESE Business School va presentar els casos de Canvi Estratègic de tres empreses de diferents sectors que han fet una transformació per adaptar-se als canvis sectorials i ser més competitives en un marc global tan canviant com l’actual. Concretament, van presentar les següents entitats: 1. Europastry (Membre del clúster de nutrició i salut, AINS) 2. Niubó (Membre del clúster de mitjans de producció agrícola, FEMAC) 3. Modacc (Clúster de la industria de la moda a Catalunya)
Va obrir la jornada el Conseller Delegat d´ACCIÓ que va incidir en la importància de l´estratègia com a clau perquè les empreses siguin competitives i arribin a l´èxit empresarial. En aquest sentit, ACCIÓ ja fa 25 anys amb la seva política de clústers. Actualment congrega 2.200 empreses, 300.000 treballadors i 70.000 milions d´euros i aporta eines i instruments per millorar les mateixes com els IRC, les oficines comercials internacionals i tot un conjunt de professionals de suport en els diferents sectors i àrees.
Seguidament el professor de l´IESE, José Luis Nueno va recordar que el més interessant d´aquestes polítiques és que multipliquen el negoci de les empreses, especialment en moments tan canviants com l´actual amb models disruptius pel consumidor i distribució i d´èxit en els anys de la crisi (models anticrisi). El professor va acabar explicant les tendències que vindran en el futur segons Mc Kinsey relatives als canvis en el consumidor, la moda i el què serà decisiu.
Europastry de la mà del seu President Jordi Gallés, va explicar com la innovació forma part del seu ADN, exemple d´això són les seves 45 innovacions anuals que representen un 5% de les vendes. La seva revolució de creixement va començar per la disminució de la feina a l´establiment amb el “tot fet” (pa precuit). L´estratègia de l´empresa passa per l´enfocament comercial de la cadena, robotitzant el mecanitzat a favor de l´eficiència en el punt de venda.
Niubó va ser la segona empresa en presentar el seu cas. Aquí en Jordi Serrate, Director General de la mateixa va explicar com va decidir fer un canvi estratègic en un sector tan industrial com el de maquinària agrícola, entrant en la fabricació pròpia i compra d´una productora davant la baixada de qualitat d´altres fabricants. L´entrada al Clúster de FEMAC li va permetre entrar en contacte amb altres fabricants, intercanviar coneixement, crear grups d´exportació i compartir models de treball eficients i competitius, entre altres beneficis.
Finalment, el Clúster Mànager de MODACC, va explicar com en un sector tan tradicional com la peça teixida plana a Catalunya el Clúster va promoure canvis decisius en les empreses del sector. El lent i car de la moda catalana versus el ràpid i barat de dragons asiàtics i un món cada cop més globalitzat va ser el revulsiu per fugir de CNAES i agrupar per moda, salut, laboral, etc.. orientant el model a consumidor i no a producció, obrint portes a l´exterior amb les oficines comercials que servissin de trampolins comercials, fires pròpies (080) i aprofitant el talent del sector per diferenciar-se de produccions intensives en mà d´obra i focalització a negoci.
Aquests tres casos d´èxit, val a dir que després seran treballats per alumnes de tot el món a l´IESE.