
El passat dijous 17 de gener es va organitzar el KICK OFF LATAM per tal de conèixer el mercat del Foodservice en els països de Colòmbia i Xile i així identificar noves oportunitats per les empreses sòcies. Els participants d’aquesta primera fase van ser:
- Pere Romeu, Carns Romeu
- Jordi Tomàs i Dani Ríos, Promerca
- Xavier Torrents, Innova Projects
- Toni Riera, Tupinamba
- Eliecer López, IRTA
- Alejandro Utrera, Cluster Foodservice
- Encarnació Avilés, ACCIO
- Marc Papell y Lluís Ramis, consultora Cluster Development
Tant fabricants industrials, distribuïdors i restauradors están interessats en internacionalitza-se ja sigui venent producte, coneixent a un partner industrial o exportant models de negoci o formules en restauració. Les empreses consultores i les que donen suport tècnic poden trobar potencials clients colombians i xilens que necessitin aquests serveis.
Es valoren els dos mercats com interessants i s’acorda estudiar els dos tot i saber que això suposarà dividir els esforços del projecte en 2 mercats i no poder aprofundir tant en el treball de camp. Es dedicarà també, sobre esforç al mercat colombià donades les oportunitats i el coneixement previ de la consultora.
El projecte s’ha de veure com una primera fase de prospecció d’aquests dos mercats i amb l’output que es generi, es decidirà si per a cada un dels mercats, té sentit posar en marxa accions per desenvolupar en els països seleccionats (missió en destí, missió inversa, recerca de partners, ..).
Cada mercat presenta pros i contres. En el cas de Xile és un mercat més petit en termes absoluts però de major desenvolupament i per tant amb una estructura de mercat Foodservice més avançada i que pot estar més a prop d’acceptar solucions més sofisticades que ja es venen a Espanya. Es presumeix que per aquest major desenvolupament també pot comptar amb més empreses locals competidores (o socis potencials segons es miri).
El mercat més sofisticat es concentra a Santiago de Xile. En canvi, Colòmbia és un mercat de molts més habitants, en una país que es desenvolupa, amb una renda per càpita gairebé la meitat que Xile. Un país en expansió on es desenvolupa una nova classe mitjana en les 4 grans ciutats (Bogotà, Cali, Medellín i Barranquilla). Pot ser un mercat amb menys solucions locals i on el grau de sofisticació estigui encara en desenvolupament. És una oportunitat de futur molt bona. El dubte és si és massa aviat per entrar-hi. Per tant, es considera, en ambdós mercats, que l’exportació directa de producte pot ser complexa i, sense descartar, es subratlla que cal estudiar altres mitjans d’entrada en aquests mercats com poden ser: venta del know how de la solució alimentària; aquesta solució alimentària podria elaborar bojament per part d’un industrial local i, per tant, recerca de partners Industrials que puguin estar interessats a desenvolupar aquestes solucions. En el cas de Serveis de consultoria, de desenvolupament de producte o d’altres, clarament es poden vendre aquests serveis a empreses industrials o fins i tot a clients de Foodservice que ho requereixen (desenvolupament de conceptes, recerca de solucions alimentàries específiques).
Es comenta la possibilitat de poder organitzar en aquests països esdeveniments Foodservice tipus fira, jornades o similars. A Xile hi ha la Fira Expo Foodservice però no està clar si a Colòmbia hi ha una cosa semblant. Podria ser una oportunitat per a desenvolupar-lo. També, es parla del possible interès que podria tenir el Fòrum Gastronòmic, ja que organitza esdeveniments d’aquest tipus.
Será molt important, analitzar i tenir en compte el tema de les barreres d’entrada de tot tipus: sanitàries, seguretat alimentària, duaneres, etc.
El projecte es començarà a finals de gener i el gruix del treball es realitzarà en els mesos de febrer, març i abril per tal de poder compartir els resultats finals el mes de maig. Aquest projecte inclou treball d’anàlisi del mercat i més de 10 entrevistes amb potencials clients compradors de solucions Foodservice (cadenes de restaurants, hotels, col·lectivitats) així com altres agents clau com a distribuïdors per canal Foodservice o fins i tot empreses competidores especialitzades.
Qualsevol informació qualitativa que es tingui d’aquests dos mercats seria ideal compartir-la amb la consultora per tenir més dades, contactes de persones clau, etc. En aquest cas, Xavier Torrents, amb experiència a Xile, podrà compartir informació amb la resta fixant una prèvia entrevista.